سخن دبیر علمی کنگره گیاهان دارویی: مکانیزاسیون و فرآوری
پروفسور رضایی در این یادداشت از جمله مشکلات و چالشهای صنعت گیاهان دارویی کشور را کم و کیف تولید و فرآوری گیاهان دارویی و افزایش ضریب نفوذ نوآوری و فناوریهای نوین ذکر کردند. وی رهاورد مهم توسعه مکانیزاسیون و فرآوری گیاهان دارویی را افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای تولید دانست. رضایی در پایان از محققان و متخصصان ایران و جهان خواست تا تجربهها و نویافتههای خود را در این کنگره ارائه کنند.
متن کامل سخن دبیر علمی کنگره گیاهان دارویی: مکانیزاسیون و فرآوری
گیاهان، به خصوص گیاهان دارویی، اهمیت فراوانی در شکلگیری و توسعه جوامع بشری داشتهاند. بر همین اساس، از دیرباز تحقیقات وسیعی دربارۀ بهرهبرداری، مواد مؤثره و تهیه فراوردههای طبیعی صورت گرفته است تا سلامتی انسانها افزایش یاید. گیاهان دارویی جزو ذخایر ژنتیک و ثروت ملی هر کشور محسوب میشوند و سرمایهگذاری وسیعی به ویژه طی سده گذشته روی شناسایی و بهبود روند تولید، فرآوری و مصرف آنها شده است.
کشور عزیزمان ایران با توجه به سوابق تاریخی، تنوع آب و هوایی و به خصوص تنوع گونههای دارویی و معطر میتواند قطب مناسبی برای توسعه فناوریهای تولید و تهیه فراوردههای طبیعی گیاهی باشد. ایران میتواند نقش حیاتی در پیشبرد اهداف ملی، منطقهای و جهانی مرتبط با سلامت، خودکفایی دارویی، ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی داشته باشد. البته با استفاده از دانش بومی و اطلاعات برگرفته از بزرگان علم و فلسفه از جمله ابن سینا میتوان کمک مؤثری در توسعه کشت، اشتغال و بهبود وضعیت اقتصادی جوامع و فرهنگهای مختلف داشت. پیشرفت فناوریها موجب افزایش و تداوم این روند خواهد شد. از این رو حفظ منابع طبیعی به خصوص گیاهان دارویی و معطر باید مورد توجه مدیران، کارشناسان و آحاد مردم باشد تا بستر لازم برای توسعه پایدار زنجیره گیاهان دارویی فراهم شود. از طرفی اولویت ما و جهان باید حمایت و بهبود این زنجیره برای سلامت جامعه بشری باشد. در همین راستا، "بررسی مشکلات و چالشهای تولید و فرآوری گیاهان دارویی، و افزایش ضریب نفوذ نوآوریها و فناوریهای نوین کشاورزی باید از مهمترین مسائل صنعت گیاهان دارویی باشد تا کاربرد ماشین در فرآیند تولید و فرآوری گیاهان دارویی توسعه یابد، هزینههای تولید کمتر شود، و بهرهوری افزایش یابد.". کنگره "گیاهان دارویی؛ مکانیزاسیون و فرآوری" تلاش میکند زمینههای مناسب برای بررسی این موضوع را فراهم کند، بین استادان، پژوهشگران، صنعتگران، مدیران، کشاورزان پیشرو، تولیدکنندگان و کلیه علاقهمندان این حوزه ارتباط برقرار کند، و موجب همافزایی دانش تولیدکنندگان، پژوهشگران و صنعتگران حوزه مکانیزاسیون تولید و فرآوری گیاهان دارویی گردد و ابداعات و نویافتههای این حوزه را معرفی کند. این کنگره با مشارکت و مسئولیت اتحادیه انجمنهای گیاهان دارویی و مرکز آموزش عالی امام خمینی(ره)، از سوم تا پنجم اسفند 1400 برگزار میشود. امید است نتایج این کنگره موثر باشد در پیشرفت صنعت گیاهان دارویی کشورمان؛ ایران عزیز و اسلامی.
پروفسور محمدباقر رضایی
دبیر علمی کنگره گیاهان دارویی: مکانیزاسیون و فرآوری